Sayfalar

9. Seri 4. Bölüm: Before the Flood


Ekip
  • Peter Capaldi - On İkinci Doktor
  • Jenna Coleman - Clara Oswald
  • Paul Kaye – Prentis
  • Sophie Stone – Cass
  • Morven Christie – O'Donnell
  • Arsher Ali – Bennett
  • Colin McFarlane – Moran
  • Zaqi Ismail – Lunn
  • Steven Robertson – Pritchard
  • Neil Fingleton – Balıkçı Kral
  • Peter Serafinowicz – Balıkçı Kral (ses)
  • Corey Taylor – Balıkçı Kral'ın Çağrısı (ses)
Prodüksiyon
Senarist: Toby Whithouse
Yönetmen: Daniel O'Hara
Yapımcı: Derek Ritchie
Yürütücü yapımcı(lar): Steven Moffat, Brian Minchin
Yapım: BBC
Süre: 45 dakika (2 parçalı bölümün 2. kısmı)
Orjinal Yayın: 10 Ekim 2015
Bölüm Adı: Before the Flood (Selden Önce)
Bölüm Numarası: 9. Seri 4. Bölüm
Önceki Bölümün Özeti
Doktor ve Clara 2119 yılındaki bir su altı üssüne gider. İki tane hayalet benzeri yaratıkla karşılaşırlar. Ancak bir şey yapmazlar. Daha sonra bir uzay gemisi keşfederler. Hayaletler ortaya çıkıp Clara ve Doktor'a saldırmaya hazırlanır. Askerî bir ekibin bulunduğu Faraday kafesine girerler. Ancak ekibin bir üyesi öldürülür. Pilotluk edilen bir uzaylı ve onun öldürdüğü ekip üyesi oradaki insanları öldürüp hayalete dönüştürmeye çalışmaktadırlar. Doktor ve diğerleri hayaletleri yakalamaya ve ne istediklerini öğrenmeye çalışırlar. Hayaletlerin tekrar ettikleri sözlerin bu yerin koordinatları olduğunu anlarlar. İçinde bir pilot olduğunu düşündükleri ölü kilitle kilitlenmiş bir hayatta tutma odası bulurlar. Geminin alarmı çalmaya başlar ve üs suyla dolmaya başlar. Doktor, bu su altının daha önce bir selin neden olduğunu anlar ve bunların neden olduğunu öğrenmek için sel olmadan öncesine gitmeye karar verir. Ancak, Clara ile yolları ayrılmak zorunda kalır. Clara, askerî personellerden Cass ve Lunn ile üste kalır. Doktor, O'Donnell ve Bennet ile TARDIS'e gider. Onlar ayrıldıktan sonra Clara göl yatağında yeni bir hayalet görür ve onun Doktor'un hayaleti olduğunu anlar.
Özet
Bölüm Doktor'un ayakkabı bağı paradoksunu açıklamasıyla başlar. Açıklamasında kuramsal zaman gezgininin hayran olduğu Beethoven ile tanışmak için zamanda geri gitmeye karar verdiğini, ancak Beethoven'ın hiç var olmadığını keşfettiğini, sonra zaman gezgininin Beethoven'ın müziğini kendisi çalmaya karar verdiğini ve aslında gezginin Beethoven olduğunu söyler. O zaman Beethoven'ın 5. Senfoni'sini kimin bestelediğini sorar.
Doktor, ordudan Bennett ve O'Donnell ile 1980 yılına sel olmadan öncesine, uzay gemisinin indiği güne gider. Orada henüz ölmemiş Tivolili Prentis ile karşılaşırlar. Geminin duvarında yazının olmadığını görürler. Prentis, uzay gemisinin aslında Balıkçı Kral'ı taşıyan bir cenaze arabası olduğunu söyler. Gelecekteki su altı üssünde Clara, Cass ve Lunn Doktor'un hayaletinin koordinatların yerine kendi isimlerinin listesini söylediğini anlarlar. Doktor, Clara ile bağlantı kurar ve hayaletinin olduğunu öğrenir. Doktor geleceğiyle ilgili bu bilgiyi öğrenince sarsılır. Clara zorla Doktor'u olayları değiştirmeye teşvik etmeye çalışır. Ama Doktor, bunu yapamayacağını ve bunun değiştirilemeyeceğini, zamanı gelince ölmesi gerektiğini söyler. Hayaletinden bilgi almaya çalışır, ama hayalet Faraday kafesinin kilidini açarak hayaletleri serbest bırakır. 1980 yılında Balıkçı Kral hayattadır. Kelimeleri geminin duvarına yazar ve Prentis'i öldürür. Doktor'un grubunu tuzağa düşürmek için onları canlı tutma odasının olduğu yere sürükler.
O'Donnell, Bennett ve Doktor koşarken ayrılırlar ve O'Donnell, Balıkçı Kral tarafından öldürülür. Bennett, hayaletin mürettebatın adlarını ölüm sırasına göre söylediğini söyler ve Doktor'u O'Donnell'ın ölmesine izin vermesiyle suçlar. Ama sıra kendisine geldiğinde kendisi kurtarmaya çalışacağını söyler. Doktor, sıranın Clara'ya geldiğini ve o yüzden kendisini değil Clara'yı kurtarmaya çalışacağını söyler. Geleceğe dönmeye çalışır ama TARDIS oradan ayrılamaz, onun yerine geldikleri zamanın yarım saat öncesine gider. Doktor kendi zaman çizgisinde sıkışmıştır. Doktor ve Bennett önceki olanları izler ve müdahale etmezler. O'Donnell'ın hayaleti gelecekte Clara'nın Doktor ile kurabileceği tek iletişim kaynağı olan telefonunu çalar. Clara, Cass izin vermediği için Lunn'ın gemiye giremediğini ve oradaki yazıları görmediğini öğrenir. Mesajın Lunn'ın beyninde kodlanmadığı için hayaletlerin ona saldırmayacağını ve bu yüzden telefonu geri alması gerektiğini söyler. Cass, ilk başta gitmesini istemese de Lunn kafesten ayrılıe ve telefonun yerini bulur ama hayaletler onu tuzağa düşürür. Onu ana odaya kilitlerler. Lunn dönmeyince Clara, Cass'in onu aramasına eşlik etmeyi kabul eder.
Doktor, Bennett'i TARDIS'te bırakarak Balıkçı Kral'la yüzleşmeye gider. Balıkçı Kral, dönüştürdüğü hayaletlerin oluşturduğu sinyali kullanarak insanlarına mesaj yollayacağını ve o mesajla Dünya'yı işgal edecek bir donanma yollayacaklarını söyler. Ayrıca Doktor'un geleceği değiştirme isteksizliğiyle alay eder. Ama Doktor, ölenlerin ruhlarını kendi amaçları için kullandığı ve kuralları ihlal ettiği için onu cezalandırır. Doktor, Balıkçı Kral'ı yazıların silindiğini söyleyerek kandırır ve yaratık gemiye döner. Doktor'un onu kandırdığını anlar ama iş işten geçmiştir. Doktor, güç hücrelerinden birini (önceki bölümde eksik olan hücre) kullanarak baraj duvarını yok eder. Bennett hâlâ TARDIS'tedir. TARDIS'in güvenlik protokolü aktif olur ve TARDIS geleceğe döner. Balıkçı Kral, baraj duvarı yok olduğu için dökülen sele kapılır. Ama Doktor'un selden sonra nerede olduğu bilinmemektedir.
Clara ile ayrıldıktan sonra Moran'ın hayaletinden kıl payı kurtulan Cass, Clara ile tekrar bir araya gelip hangardaki Lunn'ın yanına giderler. Hayaletler de içeriye gelirken canlı tutma odası açılır ve içinden Doktor çıkar. Doktor, sonik gözlüklerini kullanır ve Balıkçı Kral'ın çağrısının sesi çıkar. Sesi takip eden hayaletleri Doktor'un hologramının olduğu Faraday kafesine çekerek tuzağa düşürür.
Doktor, sonik gözlüğünü kullanarak herkesin o sembollerle ilgili olan anılarını siler ve UNIT'in Faraday kafesini içindeki hayaletler beraber götüreceğini söyler. Clara, O'Donnell'ın ölümünden dolayı Bennett'i teselli etmeye çalışır. Bennett, Lunn'ı Cass'e aşkını itiraf etmesi için ikna eder. Doktor ve Clara oradan ayrılıp TARDIS'e giderler. Clara, Doktor'a hayaletinin hologramını nasıl yaptığını sorar. Doktor ayakkabı bağı paradoksunu anlatır.

Bir Yorum Yazın