Sayfalar

2013 Özel Seri Yılbaşı Özel: The Time of the Doctor


Ekip
  • Matt Smith – On Birinci Doktor
  • Peter Capaldi – On İkinci Doktor
  • Jenna Coleman – Clara Oswald
  • Orla Brady – Tasha Lem
  • James Buller – Baba
  • Elizabeth Rider – Linda
  • Sheila Reid – Gran
  • Mark Brighton – Colonel Albero
  • Rob Jarvis – Abramal
  • Tessa Peake-Jones – Marta
  • Jack Hollington – Barnable
  • Sonita Henry – Colonel Meme
  • Tom Gibbons – Genç Adam
  • Aidan Cook – Cybermen
  • Kayvan Novak – Handles (ses)
  • Nicholas Briggs – Cybermen/Dalek (ses)
  • Barnaby Edwards, Nicholas Pegg – Dalekler
  • Ross Mullan – Sessizlik
  • Karen Gillan – Amy Pond
Prodüksiyon
Senarist: Steven Moffat
Yönetmen: Jamie Payne
Dramaturg: Derek Ritchie
Yapımcı: Marcus Wilson
Yürütücü yapımcı(lar): Steven Moffat, Brian Minchin
Yapım: BBC
Süre: 60 dakika
Orjinal Yayın: 25 Aralık 2013
Bölüm Adı: The Time of the Doctor (Doktor'un Zamanı)
Bölüm Numarası: 2013 Özel Seri Yılbaşı Özel
Özet
Sürekli uzay ve zaman içinde yayınlanan ve kimsenin çeviremediği bir mesajın kaynağı olan bilinmeyen bir gezegenin yörüngesinde binlerce uzaylı yer almaktadır. Doktor, kişisel yardımcı olarak kullanmak için modifiyeleyip "Handles" adını verdiği bir Siber kafasının yardımıyla iki gemiyi ziyaret eder. Sonra Clara'dan telefon alır ve onun isteğiyle ailesini ziyarete gider. Dönüşte Handles Gallifrey gezegeninin varlığını tanımlar. Doktor sinirlenerek bunu reddeder. Doktor ve Clara, Doktor'un eski bir tanıdığı Baş Rahibe Tasha Lem'in yönettiği bir uzay kilisesi olan Papalık Merkezi Sistemi Kilisesi'ne gider. Kilise gezegeni kaplayan bir güç kalkanıyla korunmaktadır. Tasha, Doktor'a bazı sorular sorduktan sonra onu mesajı araştırması için Clara ile dışarı gönderir. Gezegene inen Doktor ve Clara dondurucu soğuk altında karlar arasında gizlenen Ağlayan Meleklerden kıl payı kurtulurlar. Daha sonra Doktor peruğunun altından bir anahtar çıkarır ve TARDIS'in bulundukları yere cisimlenmesini sağlar. TARDIS onları Noel adında bir kasabaya götürür. Kasabada herkesin yalan söylemesini engelleyen bir gerçeklik alanı vardır. Mesajın kökeni hızla kilise kulesinde gerçekte bir çatlak olarak tespit edilir. Bu çatlak, Doktor'un evrenin patladığı gün ("The Big Bang") onardığı gerçeklikteki yırtılmış dokudur. Handles, mesajın dilini Gallifrey dili olarak tanımlar ve Doktor'un yardımıyla mesajı çevirir. Durmadan "Doktor kim?" ("The Wedding of River Song" bölümündeki "ilk soru") demeye başlar.
Doktor, Zaman Lordlarının çatlağı kullanarak ondan yardımını isteyeceklerini, eğer gerçek adını söylerse Zaman Lordlarının doğru evreni bulacağını ve döneceklerini söyler. Ancak, yukarıda toplanan uzaylılar onlara saldırmasıyla yeni bir Zaman Savaşı'nı tetikleyebilir. Tasha, Doktor'la bağlantı kurup buna izin vermeyeceğini söyler. Doktor, Tasha'ya gezegenin adını sorar ve Tasha Doktor'un öleceği gezegen olan ("The Name of the Doctor") "Trenzalore" olduğunu söyler. Doktor, TARDIS'e bir cihazı taktırarak Clara'yı kandırır ve evine yollar. Trenzalore gezegeninde kalarak yıllarca uzaylı güçlere karşı gezegeni korur.
TARDIS, Clara'yı eve götürdükten sonra Trenzalore gezegenine dönmeye hazırlanır. Ama Clara TARDIS'in dışına tutunur ve TARDIS'le beraber gezegene gider. Zaman girdabından geçerken TARDIS bir kalkan oluşturarak Clara'yı korur. Bu da TARDIS'in dönüşünü yavaşlatır. Noel'e dönen Clara, 300 yıldır Trenzalore'u koruyan yaşlanmış Doktor'la karşılaşır. Doktor, kendisini on birinci olarak tanımlamasına rağmen tüm on iki rejenerasyon hakkının da dolduğunu söyler. Zaman Savaşı'nı bitiren ve Onuncu Doktor'un iptal ettiği rejenerasyon ("Journey's End") da sayılmıştır. Rejenerasyon hakkı kalmadığı için bu son yüzüdür. Sonra Sessizlik Kilisesi Doktor'u getirir. Doktor, gezegeni koruduğu sırada kilisenin bir bölümünün ayrıldığını ve geçmişe gidip Doktor'u öldürmeye çalıştıklarını, TARDIS'i yok ettiklerini ("The Big Bang") ve River Song'u ("A Good Man Goes to War") onu öldürmesi için tuttuklarını öğrenir. Tasha bunları söylerken Dalekler tarafından kuklaya çevrildiği ("Asylum of the Daleks") anlaşılır. Doktor, Tasha'nın kuklayla savaşması için onu kızdırır. Tasha Dalek kuklasının yenerek geri gelir. Oradan kaçıp gezegene dönerler. Doktor ve Clara TARDIS'e döner.
Doktor, Clara'ya bir daha kendisini geri yollamayacağını söyler. Ama Trenzalore'da savaş olabileceğini düşünen Doktor yine Clara'yı kandırıp evine yollar. Yüzyıllar geçtikçe, birçok ırk ya ayrılır ya da yok edilir. Sadece Doktor'un yanında olan Sessizlik ve düşmanı Dalekler kalır. Bu arada Clara'yı evine döndüren TARDIS çok geçmeden geri döner. Clara içeri girdiğinde Tasha ile karşılaşır. Clara Tasha'nın TARDIS'i uçurmasına şaşırır. Tasha, TARDIS'i uçurmanın kolay olduğunu, zor olanın Doktor'u uçurmak olduğunu söyler. Tasha Doktor'un yalnız ölmemesi için Clara ile Trenzalore'a döner. Doktor çok yaşlanmıştır. Dalekler sonunda şehrin tüm kontrolünü ele almıştır. Doktor, Daleklerle son kez yüzleşmek için dışarı çıkar.
Clara aciz bir şekilde olanları izlemek istemez ve duvardaki çatlağa döner. Zaman Lordlarına Doktor'u kurtarmaları için yalvarır. Daha sonra çatlak kapabnır. Dışarıda ölümünü bekleyen Doktor gök yüzünde bir çatlağın açıldığını görür. Çatlaktan rejenerasyon enerjisi çıkar ve Doktor'a gider. Yeni bir rejenerasyon döngüsü alan Doktor rejenerasyon geçirmeye başlar.
Doktor çıkan enerjiyi kulanarak Dalekleri yok eder. Olanlardan sonra Clara TARDIS'in konsol odasına girdiğinde Doktor'un aynı yüzde genç haliyle karşılaşır. Doktor bunun sadece başlangıç konumu olduğunu, yeni rejenerasyon döngüsünün başladığını ve değişmek için biraz süre geçmesi gerektiğini söyler. Veda etmeye başlayan Doktor halisünasyonlar görmeye başlar. Amy Pond'u görür ve onunla veda eder. Rejenerasyon geçirdikten sonra gri saçlı yaşlı bir adam ortaya çıkar. Clara şaşkınlıkla Doktor'a bakarken TARDIS kaza yapmaya başlar ve Doktor, Clara'ya TARDIS'i uçurmayı bilip bilmediğini sorar.

Bir Yorum Yazın